Woodfield Gundogs

Om Labradors

Labrador Retrieveren er i dag en af de mest populære hunderacer i Danmark. Den blev skabt i England tilbage i 1800 tallet på baggrund af hunde fra den Canadiske halvø Labrador. Det var engelske adelsmænd, som manglede en unik apporterende hund når de stod på de engelske klapjagter og skød fasaner,- en hund som kunne forholde sig i ro ved jægerrens side under jagten og efterfølgende på kommando kunne apportere de skudte fasaner uanset terræn. Man satte sig som mål at udvikle en ren ”efter-skuds-hund” og det skulle være den bedste af slagsen.

I 1903 blev Labrador Retrieveren så optaget i den Engelske kennelklub, hvor den gennem de efterfølgende mange år blev ”jægernes” hund. Men efterhånden som årene gik fik flere og flere øjnene op for denne fantastiske hunderace, som udover de jagtlige egenskaber også havde mange andre positive sider. Dens fantastisk temperament gjorde at den let faldt ind i rollen som almindelig familiehund. Flere og flere, som ikke havde med jagt at gøre, anskaffede sig en Labrador Retriever og udstillinger begyndte at vinde indpas. Udstillinger tiltrak mange mennesker og endnu flere fik nu øjnene op for racens gode temperament, størrelse, pels m.m.

Det lykkedes med årene for disse ”udstillingsfikserede” englændere at dreje avlen over på helt anden type end de engelske jægere i sin tid havde udviklet. Pludselig var Labrador Retrieveren blevet væsentlig tungere, den havde ændret temperament og udseende. Men da der stadig var jægere der avlede på de jagtlige gener, blev resultatet at der siden 1950 i England har været både en ren jagtlinie og en ren udstillingslinie.

Omkring 1950 kom den første Labrador Retriever så til Danmark, det var hunde efter rene udstillingslinier, Labradoren blev godt modtaget blandt danskerne og selv jægerne mente at nu havde de fået en fantastisk god apporterende hund. Dette holdt dog kun til sidst i 1970 erne, hvor Labradors af de engelske jagtlinier kom til Danmark. Jægerne kunne nu se en væsentlig kvalitets forskel på de ”gamle” udstillingslinier mod de nye jagtretrievere. Igennem 1980 erne og 90 erne blev rigtig mange Labradors af engelske jagtlinier importeret til Danmark og flere begyndte nu selv at avle på disse fantastiske hunde. Dansk Kennelklub prøvede at bremse denne udvikling, ved i 1996 at fremsætte krav om tvungen 2. præmie på udstilling, for at man kunne få ret til at avle og dermed få stambogsført sine hunde i DKK. Dette var startskudet til dannelsen af en alternativ stambogsføring nemlig DJR, Dansk Jagthunderegistrering, som i dag stambogsfører et stort antal både retrievere og spaniels.

Labrador Retriveren er som tidligere nævnt udviklet som apporterende jagthund, deraf navnet retrieve som betyder ”at bringe noget tilbage” og det er til det formål mange af os ønsker at bevare og udvikle racen. Når man i dag taler om Field Trial og Formel 1 labradors er det blot populære navne for hunde, som er avlet efter de jagtlige egenskaber.